Έχετε κάποια απορία;

Διαβάστε τις παρακάτω ερωτήσεις και εάν δεν μπορείτε να βρείτε την απάντησή σας, στείλτε μας την ερώτησή σας και θα σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατό.

Συχνές ερωτήσεις

Τι είναι η ακτινοθεραπεία;

Η Ακτινοθεραπεία είναι μία από τις βασικές θεραπείες του καρκίνου και γενικότερα των κακοήθων νοσημάτων αλλά και πολλών καλοήθων παθήσεων, όπως το νευρίνωμα του ακουστικού, τα αιμαγγειώματα, το αδένωμα της υπόφυσης και άλλες.

Ποιος είναι ο βασικός στόχος της ακτινοθεραπείας;

Βασικός στόχος της Ακτινοθεραπείας είναι η εντοπισμένη και μεγάλης ακρίβειας χορήγηση μίας δόσης ακτινοβολίας, ικανής να καταστρέψει τον όγκο, με την ελάχιστη δυνατή βλάβη στους γειτονικούς φυσιολογικούς ιστούς.

Έχει παρενέργειες η ακτινοθεραπεία;

Οι παρενέργειες της ακτινοθεραπείας αφορούν αποκλειστικά την περιοχή που ακτινοβολείται. Έτσι, αλωπεκία παρατηρείται μόνον όταν ακτινοβολείται το κεφάλι (πχ για γλοιοβλάστωμα εγκεφάλου) ενώ ναυτία παρατηρείται σε ακτινοθεραπεία της άνω κοιλίας, διάρροια σε ακτινοθεραπεία της κάτω κοιλίας κτλ.

Πότε πρέπει να κάνω ακτινοθεραπεία;

Η Ακτινοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί από μόνη της ή σε συνδυασμό με την χειρουργική και την χημειοθεραπεία. Ανάλογα με το είδος και το στάδιο του νεοπλάσματος και επίσης ανάλογα με το επιδιωκόμενο θεραπευτικό αποτέλεσμα, ακτινοθεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί πριν την χειρουργική επέμβαση (προεγχειρητική), μετά από αυτήν (μετεγχειρητική) ή και κατά την διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης